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Re: One-Percent Debate Exclusion 

 

Dear Mr. Collins, 

 

I am in receipt of your September 12, 2024 letter responding to the concerns I raised about 

the new rule (the "1% Debate Exclusion") adopted by the Arizona Citizens Clean Elections 

Commission (the "Commission") without notice or the opportunity for public comment required 

under the Arizona Administrative Procedures Act (the "APA"), A.R.S. §§ 41-1001, et seq.  The 

1% Debate Exclusion, which you try to re-style as a "discretionary decision," excludes candidates 

from participating in public debates, even when they are from parties recognized under Arizona 

law and will appear on the general election ballot. 

 

You are sorely mistaken if you expected the serious concerns raised in my letter to be 

assuaged by a lengthy letter filled with fluff about why you think it's a good idea to remove 

candidates from state-recognized parties from public debates. While these policy arguments may 

be convincing to you, it is really beside the point. I shouldn't need to remind you that the 

Commission, as part of the executive branch, implements legislative policy—it does not set it.  

 

When you finally mentioned my concerns (four pages into the letter), it was nothing more 

than a "because-I-said-so" response completely devoid of legal merit. The crux of your argument 

is that the Commission "made a discretionary decision" about who gets to participate in the 

general election debates.  But Arizona law only gives the Commission discretion to determine the 

manner in which debates are conducted. It does not, as your letter contends, give the 

Commission unfettered discretion to pick and choose which candidates get to participate. 

Arizona law is clear.  The Commission is required to "[s]ponsor debates among candidates." 

A.R.S. § 16-956(A)(2) (emphasis added).  

 



To get around the plain language of Arizona law, you make an astonishing argument.  You 

claim that a candidate for federal office, who will be on Arizona's general election ballot, is not 

really a "candidate" if the person did not register a campaign committee with the Federal Elections 

Commission.  This makes no sense, and it misunderstands the law.  

 

Federal candidates are only required to register a campaign committee with the Federal 

Elections Commission if they (or someone on their behalf) expends or receives more than $5000 

in contributions.  So, not having a federally registered campaign committee could only tell you, at 

most, that the candidate has expended or received less than $5000 or is not in compliance with 

federal law.  

 

But neither of these conditions are a requirement for being a candidate under Arizona law. 

Arizona law specifically defines what it means to be a "candidate."  A "candidate" is "an individual 

who receives contributions or makes expenditures or who gives consent to another person to 

receive contributions or make expenditures on behalf of that individual in connection with the 

candidate's nomination, election or retention for any public office."  A.R.S. § 16-901(A)(7).  Thus, 

unlike federal law, a person doesn't need to expend or receive $5000 to be a candidate. Under 

Arizona law, a person can be a candidate for a public office as long as they expend or receive a 

single cent. You have cited nothing to suggest that the Green Party candidate doesn't meet 

Arizona's low standard. 

 

Undaunted, you make two additional and equally frivolous arguments. 

 

First, you argue that the R2-20-107(C) only lists who can't participate in debates; it doesn't 

specify who must participate in debates. But who must be allowed to participate and who must 

not be allowed to participate are two sides of the same coin. Further, the rule didn't have to specify 

who must participate in debates; the statute already does this. Again, the Commission is required 

to "[s]ponsor debates among candidates." A.R.S. § 16-956(A)(2) (emphasis added). 

 

Second, you claim that the Commission's new rule—which creates a debate exclusion for 

candidates who do not garner 1% of the total primary votes—is not really a rule; it's just a 

"discretionary decision." But the Commission has already recognized that it must pass a rule 

before it can exclude candidates from debates.  It passed, by rule, very narrow exceptions when 

candidates may not participate in debates. R2-20-107(C). What would be the point of this rule if 

the Commission had unfettered discretion to pick who could participate in debates anyway? 

 

The Commission cannot evade the requirements of the APA by simply calling the 1% 

Debate Exclusion a "discretionary decision." Arizona specifically defines what is a rule that must 

comply with the protections set forth under the APA.  The APA defines a "rule" expansively to 

encompass any "agency statement of general applicability that implements, interprets or 

prescribes law or policy, or describes the procedure or practice requirements of an agency."  

A.R.S. § 41-1001(21).  As courts have observed in construing similar provisions in the federal 

Administrative Procedure Act, even unwritten or informal agency practices may constitute "rules" 

when they function as mandatory dictates that exert a substantive effect on legal rights or 

obligations. See, e.g., Shell Offshore Inc. v. Babbitt, 238 F.3d 622, 631 (5th Cir. 2001) (holding 

that agency's alteration of existing unwritten practice was a new "rule" subject to federal APA 

requirements); Electronic Privacy Information Ctr. v. U.S. Dept of Homeland Security, 653 F.3d 



1, 6-7 (D.C. Cir. 2011) (TSA policy providing for use of body scanning machines at airports was 

binding and "substantially affects the public to a degree sufficient to implicate the policy interests 

animating notice-and-comment rulemaking"); Western Coal Traffic League v. United States, 694 

F.2d 378, 392 & n.61 (5th Cir. 1982) (noting that "the status of guidelines as 'rules' is determined 

by their binding character," and adding that "[t]he fact that the Commission used the term 

'guidelines' is not controlling: it is the impact and not the phrasing that matters. Indeed, agencies 

often adopt policies having the status of rules without codifying them in regulations, guidelines or 

in other formal formats"). 

 

The Commission's new 1% Debate Exclusion fits precisely within Arizona's definition of a 

"rule." First, it is undoubtedly a directive of general applicability.  The exclusion applies not to just 

one individual, but it applies generally to "any candidate who receives less than 1% of the total 

votes cast in the primary for the relevant office." See, e.g., Ariz. State Univ. ex rel. Ariz. Bd. of 

Regents v. Ariz. State Retirement Sys., 237 Ariz. 246, 250 (App. 2015) (holding that agency's 

policy for determining when a retirement incentive results in an "actuarial unfunded liability" within 

the meaning of authorizing statute was a "rule" in part because the agency "applied the Policy 

consistently to all System employers since its adoption"). 

 

Second, the 1% Debate Exclusion is the promulgation of a new, discrete policy. Again, as 

set forth above, Arizona law gives the Commission discretion on how to conduct debates, but not 

on who participates. See A.R.S. § 16-956(A)(2) ("[s]ponsor debates among candidates") 

(emphasis added).  At the very least, it should be indisputable that Arizona law does not expressly 

give the Commission the authority to selection who participates in debates.  As such, the 

Commission did not merely honor a specific, self-executing statutory directive when it developed 

the 1% Debate Exclusion.   

 

Instead, as the lengthy explanation about the reasons for the 1% Debate Exclusion in your 

letter demonstrates, the Commission undertook an independent policy determination that 

effectuates direct and significant consequences for candidates for public office.  See, e.g., Ariz. 

State Univ., 237 Ariz. at 251 (agency's policy defining what constitutes an "actuarial unfunded 

liability" was a rule, noting that the statute "does not set forth the calculations to be made and 

leaves much to the [agency's] discretion" (citation omitted)); Sw. Ambulance, Inc. v. Ariz. Dept. of 

Health Servs., 183 Ariz. 258, 261 (App. 1995) (finding that schedules of charges governing 

ambulance companies were "rules," noting that they comprehensively "specif[ied] such things as 

how a fraction of an hour is to be charged, how mileage is to be charged . . . and other items 

which are generally applicable to all ambulance companies statewide"); Carondelet Health Servs. 

v. Ariz. Health Care Cost Containment Sys., 182 Ariz. 221, 227 (App. 1994) (agency's new 

methodology for computing hospital rates was a "rule" because it "employs rules of general 

application that determine the reimbursement levels for every hospital in Arizona. Moreover, it is 

a policy statement or clarification of how [adjusted billing costs] factors will be adjusted based on 

AHCCCS' interpretation of the session law"). 

 

Because Arizona requires the Commission to "sponsor debates among candidates" and 

the Green party candidate certainly meets Arizona's liberal definition of "candidate," the only 

conceivable way the Commission could exclude a Green Party candidate from participating would 



be through a duly passed rule that complies with Arizona's APA.  This, however, the Commission 

has not done.    

 

I call on the Commission to comply with the APA and submit the 1% Debate Exclusion to 

the normal and open process for promulgating rules.  If this rule is as good of an idea as you think 

it is, the Commission should have nothing to fear from an open and public process. Further, until 

such a rule is promulgated in compliance with Arizona law, all candidates should be invited to 

public debates unless expressly excluded under R2-20-107(C).  Failing to do so invites litigation, 

calls into question the independence of the Commission, and deprives Arizona citizens of the 

protections afforded under the APA.   

   

 

   

 

Respectfully, 

 

 

 

 

 

Jake Hoffman 

Arizona State Senator 

Chairman, Senate Committee on Government  

 


